LANGE DUUR FYSIEK VERMOGEN




Met een fit lichaam kun je langer, gezond en gelukkig leven.

Als een reactie op de vraag van Joop of ik langdurig 180 Watt vermogen kan leveren heb ik zitten nadenken hoe dit eigenlijk in elkaar zit in mijn geval. Die 180 Watt is mijn zogenaamde Wmax ofwel mijn maximum vermogen die ik voor korte duur kan leveren. Dit heb ik op een sportschool in 1999 uitgetest. Ik kreeg een hartfrequentie meter om die gekoppeld was aan de ergometer. Ik moest dus vanaf 95 Watt vermogen op de pedalen trappen terwijl ze de trapweerstand periodiek verhoogden, om de twee minuten schat ik. Ik zag na een kwartier dat ik op 160 Watt stond bij een hartfrequentie van bijna 150. Na een paar minuten stond de vermogensmeter op 181 Watt en mijn hartfrequentie was toen 160. Het maximum dat ze ingesteld hadden , 220 minus mijn leeftijd. Ik kon wel door blijven trappen maar mijn hartfrequentie was de maat waarop ze de ergometer hadden ingesteld. Ik besloot toen zo lang mogelijk vol te houden. Het werd toch na een minuut of tien te veel voor mij en ik moest afhaken.

Een paar maanden tevoren voordat ik deze test deed, werd ik in het ziekenhuis ook op soortgelijke wijze getest maar daar hanteerden ze de norm dat je als je 61 jaar oud bent en 60 kg weegt als man dan 131 Watt moet kunnen leveren. Omdat ik daar natuurlijk overheen kwam hebben ze de test niet tot het einde gedaan maar bij 153 Watt al afgebroken. Omdat ik nieuwsgierig was naar de grenzen was ik dus die afspraak met de sportschool aangegaan voor die test.

Bram Moens van de ligfietsfabrikant M5 gaat er van uit dat iedere gezonde, jonge, getrainde wielrenner, een uur lang 250 Watt moet kunnen leveren. Omdat hij het wereld uur record op ligfietsen op zijn naam heeft staan is dat natuurlijk geen maat. Omdat ik niet meer jong en ook geen wielrenner ben hoeft dat ook niet. Toen ik jong was was ik ongetraind en ook geen wielrenner.

Mijn rondje rondom de Loosdrechtse plas in het jaar 2001 was in een persoonlijk record tijd. En er ging weer twee minuten af van de normale tijd van een uur die ik er voor nodig had. Ik hoop voordat ik zeventig word er nog een minuut vanaf te kunnen knabbelen. In cijfers uitgedrukt was het eerst 25 km/uur en daarna 25 km in 58 minuten of wel 25,86 km/uur. Het vermogen dat ik gedurende die rit gemiddeld moest opbrengen was dus maar 107 Watt.

In het jaar 2000 had ik een rondje Veersemeer gedaan, 65 km in 2 uur 57 minuten. Of wel 22,03 km/uur. Dit is maar 74,91 Watt gemiddeld.
Ook in dat jaar een rondje Oosterschelde West van 96 km in 4 uur 30 minuten, gemiddeld 21,33 km/uur of 73 Watt gemiddeld.

In het jaar (2001) ook nog een ronde Goes, Woensdrecht, Bergen-op-Zoom, Tholen Yerseke Goes van 120 km in 6 uur 5 minuten, gemiddeld 19,95 km/uur en een vermogen vergende van 70 Watt.

In 2010 had ik het rondje Den Dolder Apeldoorn Arnhem op mijn mountainbike gefietst, zo'n 154 km in 8 uur 30 minuten of 18,2 km per uur.
Ik denk dat als je een toerfiets gebruikt met een beter zittend zadel dan mijn racefiets zadel dat je dan 10 of twaalf uur kunt fietsen met een gemiddelde van 18 km/uur of 66 Watt vermogen vergend. En nog langer blijven fietsen vind ik ongezond. Je moet je grenzen kennen.

Inmiddels heb ik via het web gelezen dat Diederik de Boorder, onze KNRB Development Coach Roeien die nu in China gaat coachen, ook een soortgelijke grafiek heeft ontwikkeld voor de roeiers.
Inzicht | Sociaal gevoel | Terug | Inhoud | Appendix hoe 100 | Homepage