CAMPERMANIEREN.

In bewerking




Na de kennismakingsrituelen die mijn baas en bazin met mij beleefden hebben zij ingezien dat het leven met- en in een camper specifieke gedragsregels dient te volgen.

Voorbereidingen voor een reis
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat je voor een langere reis de nodige voorbereidingen moet treffen.
Het is net als bij een expeditie, hoe beter je het voorbereid hoe meer kans van slagen je hebt dat het een succes zal worden.
Het hangt uiteraard ook van de bestemming en de duur van de reis waar je allemaal rekening mee dient te houden. Ga je naar warme landen dan heb je minder warme kleding nodig maar misschien wel veel drinkwater. Ga je naar de poolcirkel dan heb je nooit kleren genoeg vooral als je een paar maanden wegblijft.

Natuurlijk dien je te zorgen dat je vervoermiddel, in dit geval mijzelf dus, in optimale conditie is.
Je hart, de motor, en verder alle andere organen in je dient je baas dus goed na te (laten) kijken voor je aan de reis begint.

Als je aan een reis begint van 10000 km en je baas denkt er 2 maanden voor nodig te hebben dan zal hij behalve naar je hart, je voetzolen, pardon je banden en ook je ruitenwissers moeten kijken of die in orde zijn. Tenzij hij je naar alleen maar grote steden brengt waar ze je a la minute kunnen servicen.

Behalve om hun reisvoertuig en onderkomen moeten zij ook om hun bagage en gereedschappen voor onderweg denken. Een stel sneeuwkettingen voor als je in de winter naar koude oorden gaat is geen luxe. Maar ook veel warme kleding is zeker noodzakelijk. Hoe is het te reinigen. En hoe is de warmte-gewicht-prijsverhouding van deze kleding. En hoe lang gaat het mee?

Onderweg
Een reisroute uitstippelen om ergens te komen is meestal belangrijk. Maar toch kunnen plotselinge additionele bestemmingen toch een meerwaarde aan de reis geven.
Dit overkwam mijn baas een keer in Amerika waar hij eerst de hoofdweg van Salt Lake City naar het noorden wilde nemen. Maar een toevallige ontmoeting met een man in een supermarkt deed hem toch besluiten om de alternatieve route door de bergen te nemen. Hij heeft er geen spijt van gehad. Want anders zou hij de route van de bisons door de prairies naar Jackson Hole gemist hebben en zou hij Yellowstone National Park van een andere kant binnengekomen zijn.

Als je dus een rondreis door een bepaalde streek of land maakt kun je in grote lijnen aangeven welke steden en plaatsen je wilt aandoen. Maar het is raadzaam om ook informatie van plaatselijke toeristen bureaux erbij te betrekken om bepaalde mooie dingen niet zomaar voorbij te laten gaan.
Maar iedereen heeft een eigen voorliefde om van te genieten. De één houdt van de natuur, de andere van cultuur en de andere weer van technische hoogstandjes.

Welke wegen je neemt is afhankelijk van je voorkeuren en geaardheid van je bazen en misschien ook van de tijd die je nog over hebt .
Of zelfs van de brandstof die je nog in je tank of de portemonnee van je baas over hebt.

Uitzoeken van een standplaats
Indien je baas van te voren uitgezocht heeft waar je kunt gaan staan, dan is het aan hem om direct te controleren of je bestemmingsplaats ook aan zijn verwachtingen voldoet.

Als je baas van wat fietsen houdt kan hij even verderop kijken of daar niet nog een betere plek voor je te vinden zal zijn.

Vaak is het handig als je niet te laat op je bestemmingsplaats kunt aankomen. Als je voor drie uur 's middags kunt aankomen ben je wellicht één van de eersten.

Als je op een camping een plaats besproken hebt kun je alleen maar de aanwijzingen van de campingbaas opvolgen. Tenzij je protesteert en een betere plaats wilt hebben.
Maar als je met een groep of familie bij elkaar wilt gaan staan is het wel wat lastiger.

Naar de stad en terug
Een grote stad bezoeken is vaak een leuk uitje voor je bazen, maar niet als je als camper door het verkeersgewoel moet zien te komen.
De parkeerplaatsen zijn er meestal niet op berekend op hoogdakcampers en sommigen weren je expres af door de hoogte van een slagboom op 1.90 m te zetten.
Het is ook onverstandig om een camper in een vreemde stad onbewaakt langs de weg te parkeren.
Een wat grotere hond in de camper schrikt in sommige landen de gelegenheidsdieven ook reeds af.

Het beste is als je baas je op een bewaakte plaats buiten de stad plaatst zoals een camping of een bewaakte parkeerplaats.
Met openbaar vervoer of per fiets of brommer kunnen je bazen dan naar de stad terwijl je lekker van je rust staat te genieten.
Als je baas wil fietsen kun je makkelijk 15 km van de stad staan. En per brommer zelfs het dubbele van die afstand. In Amerika zeulen ze vaak een stadsauto achter de (wat forsere) camper zodat 100 km van de stad staan heel normaal is.

Als ze per fiets gaan zullen je bazen meestal geen zware boodschappentassen volladen en als ze met openbaar vervoer zijn ook niet.
De grote supermarkten staan meestal buiten de stad zodat boodschappen doen en brandstof tanken meestal in een keer kan gebeuren.

Behalve misschien in China en Nederland zijn de meeste landen nog niet zo milieuvriendelijk om er lange afstanden per fiets te verplaatsen. De fietsroutes zijn soms levensgevaarlijk. Dat merken je bazen wel als ze van de weg gestoten worden en in de sloot naast de weg belanden.
Maar gelukkig beginnen sommige Europese landen het nut van fietspaden nu ook in te zien en na de nodige investeringen daarin zullen ze zeker ook meer fietstoeristen trekken.

Omgang met je buren
Een goede buur is beter dan een verre vriend is een oud gezegde. En dat geldt ook als je baas naast een andere camperaar op de camperplaats staat. Vooral als je meerdere dagen moet staan en de buren staan er al een paar dagen weten zij natuurlijk meer van de omgeving en waar de winkels zijn.

Je moet niet het uitzicht van je buren belemmeren als zij op een heuveltop met uitzicht op de zee al staan. En ook niet je tussen twee andere campers gaan wurmen als ze al te dicht op elkaar staan. En de weg naar de uitgang van het terrein moet je natuurlijk ook niet blokkeren.

Als je op een doorgangs camperplaats staat met beperkte ruimte moeten je bazen ook niet de luifel uitklappen en de makkelijke stoelen en tafel gaan gebruiken, het is toch maar voor een nacht.

Laat geen zwerfvuil rondslingeren maar raap ze juist op en deponeer het waar het thuishoort, in de afvalbak.

Laat geluidsinstallaties of radio's niet zodanig hard aanstaan dat je buren er last van hebben.

Laat je bazen wel of niet met hond geen balspellen of andere behendigheidsspelletjes te dicht bij de buren doen. Ze kunnen er last van hebben.

Ravitaillering
Als je langer dan een week op pad gaat moeten je bazen rekening houden dat zij ergens bij een supermarkt of andere levensmiddelenwinkel moeten stoppen om weer wat verse groenten en andere eetwaar te kopen.
Meer dan twee weken kun je meestal ook niet met je voorraad aardappelen doen als je met twee mensen en een hond er op uit trekt.

Drinkwater is niet overal van even goede kwaliteit. Zorg dus ook dat je een paar liter drinkwater bij je hebt om de eerste dagen door te komen als je bazen merken dat het pas ingenomen drinkwater bijna niet te drinken is.

Emotionele aspecten
Culturele aspecten
Economische aspecten
Recreatieve aspecten
Gastronomische aspecten
Optimalisering
Terugkomst van een reis
Standby
Rust periode

Verder Terug Naar boven Gullivert's Home Page